Overslaan en naar de inhoud gaan

Behandeling van blaasontsteking met natuurgeneeskunde

Wat kunt u zelf doen?

Wat kan natuurgeneeskunde doen bij behandeling van blaasontsteking?

Wanneer de blaasontsteking ernstiger vormen gaat aannemen en/of vaker voorkomt, is het van belang om breder te kijken. Is alleen het slijmvlies van de blaas aangedaan? Of zijn er ook andere slijmvliezen die klachten vertonen? Blaasontsteking kan ook in een nog breder klachtenpatroon voorkomen. Dit vraagt nog meer om een totaal-aanpak. Afhankelijk van de uitgebreidheid van de klachten, zal daar het behandelplan op worden aangepast.

Aangezien circa 75% van de blaasontstekingen gepaard gaat met een E.coli belasting (1), zal ook een aanpak van de darmen aangewezen zijn. Infectie met E.coli is terug te dringen door middel van D-mannose (2) en juiste (ontlastings)hygiëne. Een ander middel kan worden ingezet wanneer de infectie door iets anders is veroorzaakt, bijvoorbeeld een virus of een andere bacterie.

Ondersteuning van het immuunsysteem is bij iedere infectie, dus ook bij een blaasontsteking, aan te bevelen. In geval van een blaasontsteking is het immuunsysteem afhankelijk van de locale zuurgraad (pH). Als deze te hoog is, zullen ziekteverwekkers meer kans hebben om te groeien. Een middel dat het immuunsysteem en de zuurgraad kan ondersteunen is vitamine C (3). Voor juiste wijze van innemen en doseringen: neem contact op met een natuurgeneeskundige.

  1. Marmartel A, Ghasarossion C. Epidemiology of urinary tract infectiosn, bacterial species and resistances in primary care in France. Eur J Clin Microbiol Infect Dis 2016, mar;35(3):447-51. doi: 10.1007/s10096-015-2560-1. Epub 2016 Jan 6.
  1. Ofek I, Mosek A, Sharon N. Mannose-Specific Adherence of Escherichia coli Freshly Excreted in the Urine of Patients with Urinary Tract Infections, and of Isolates Subcultured from the Infected Urine. Infection and Immunity. 1981; 34(3):708-11.
  2. Castello T, Girona L, Gomez MR, Mena Mur A, Garcia L. The possible value of ascorbic acid as a prophylactic agent for urinary tract infection. Spinal Cord 1996; 34: 592-53

 

Achtergrondinformatie

Verschillende geneeswijzen bij blaasontsteking:

Liever iemand spreken?

Wilt u liever telefonisch een persoonlijk advies krijgen? De Infolijn Alternatieve Geneeswijzen helpt al 25 jaar om een veilige en zinvolle alternatieve/complementaire aanpak van gezondheidsproblemen te vinden. De Infolijn helpt zoeken naar een voor u geschikte geneeswijze en helpt zoeken naar een behandelaar in de buurt.

De basis is er ...

maar er is nog veel te doen!

Geregeld worden nieuwe artikelen toegevoegd aan deze website; zowel het kenniscentrum op deze website als de database groeien gestaag. Dat gebeurt heel zorgvuldig, zodat u kunt vertrouwen op de informatie die u hier vindt. Alle teksten worden geschreven en gecontroleerd door een team van professionals. In de database komen allereerst de meest voorkomende aandoeningen. Het kenniscentrum richt zich voor een belangrijk deel op 'wat u zelf kunt doen'.

Wilt u helpen? We zoeken complementair werkende zorgverleners die teksten willen schrijven en/of controleren. 
Contact opnemen met de redactie.

Word gratis lid

Geef de integrale gezondheidszorg in Nederland een sterke positie
en laat zien hoe groot de integrale beweging is.

Geef u op en ontvang geregeld de nieuwsbrief.

 

 

 

 

 

 

 

Word Vriend (vanaf € 10)
en versterk de integrale gezondheidszorg!

 

Nu aanmelden

 

Mede mogelijk gemaakt door

Deze website wordt mede mogelijk gemaakt door verschillende  tijdschriften en bedrijven. Zij hebben geen invloed op de inhoud van de verstrekte informatie.

Logo Medisch Dossier Logo Hahnemann apotheek

 Logo Roode Roos

Zoek een behandelaar

Op de websites van de artsenverenigingen kunt u zoeken naar een behandelaar bij u in de buurt.

AVIG: Zoek een integraal werkende arts (o.a. medische acupunctuur, natuurgeneeskunde, homeopathische geneeskunde, tandartsen, niet-toxische tumortherapie)

Bel de Infolijn Alternatieve Geneeswijzen voor een persoonlijk advies (088-2424240 alle werkdagen en maandagavond open, normale telefoonkosten).